Usynlig Kvindesygdom der dræner

Vi taler ikke om den usynlige kvindesygdom Endometriose, fordi det er pinligt at tale om voldsom menstruation og store smerter. 10 % af kvinderne lider af sygdommen og mange ved måske ikke at de har den, fordi vi ikke taler nok om den. Vi forbinder ikke voldsomme menstruationer og smerter med en potentiel alvorlig sygdom. Endometriose kan påvirke dine indre organer i bækkenet og i værste fald mindske fertiliteten hos kvinderne. Derfor skylder vi at sætte fokus på sygdommen fordi den også er et svar på hvorfor nogle kvinder er drænet for energi. Jeg har selv Endometriose og har netop fået fjernet livmoder og æggestokke - heldigvis efter jeg er blevet mor to gange. Det er vigtigt, at vi sammen med Endometrioseforeningen får spredt kendskabet til sygdommen.

Jeg er netop selv blevet opereret for endometriose i december 2020. Jeg fandt først ud af at jeg havde det, da jeg fik en MR skanning i juli 2020. I lang tid havde jeg brokket mig over en vækst under mit kejsersnit ar. En gang fik jeg det fjernet. Det voksede dog frem igen. og blev større – og mere irriterende. Jeg koblede aldrig den vækst sammen med mine voldsomme menstruationer. Og selvom jeg godt vidste at en hormonspiral hjalp imod slemme menstrautioner, så vidste jeg ikke, at min hormonspiral nok har udskudt endometriosevækst i mange år, men satte gang i det på fuld blus da jeg så fik taget spiralen ud. 
jeg skulle ikke have en sat ind igen – jeg var jo 50 lige om lidt. Mon ikke jeg snart ville gå i overgangsalderen? 
Men nej, men menstruation kom væltende, voldsomt og indgribende på min hverdag – og så blev jeg mere insisterende overfor min læge. Der måtte altså være noget andet galt. Jeg blev endelig undersøgt på rigshospitalet og de var ikke i tvivl. Jeg havde endometriose. De kunne end ikke se mine æggestokke fordi min livmoder var så oppustet. Jeg var øm. De var i tvivl om hvor stor endometriosevævet der voksede ved mit ar og lå under min hud var. Så jeg skulle skannes. Det blev jeg. De var ikke i tvivl om at anbefale mig at få fjernet både livmoder og æggestokke. og jeg sagde ja tak. Jeg tænkte ikke på hvor alvorligt indgrebet måske var, men glædede mig allerede til at få mit almindelig liv tilbage, hvor man ikke skulle være bekymret for om der var blod alle vegne i en uge eller mere hver måned. Manglende nattesøvn af bekymring var kun en lille del af de mange drænende negativiten. Der var også smerten. Trætheden. 

De der også overrasker mig var, at alarmklokkerne ikke ringede hos min læge, da jeg engang i 2014 fik fjernet det lille stykke irriterende væv, for i min sundhedsjournal kan jeg nu læse, at det var endometriose væv. Sammen med mine fortællinger om voldsomme menstruationer og smerter, burde alarmerne have lydt meget før. 

10 % eller flere kvinder lider af endometriose – alligevel er det en overset kvindesygdom. 

På Endometrioseforeningens hjemmeside kan du læse mere om sygdommen og læse mere om hvordan du støtter udbredelsen af forskning og viden om sygdommen. Endo.dk

Så hvad er endometriose?

citeret fra Endometrioseforeningen: “Endometriose er en smertefuld og kronisk sygdom, der påvirker helt op til 10% af alle kvinder og piger. Tilstanden opstår, når væv, der ligner livmoderslimhinden, findes udenfor livmoderen, som regel i underlivet, på æggestokkene og æggelederne, på de bånd der holder livmoderen på plads, på blæren, tarmene og i området mellem skeden og endetarmen. I enkelte tilfælde er der fundet endometriose på lunger og mellemgulv, men det er yderst sjældent.

Endometriosevæv reagerer på samme måde som livmoderslimhinden på hormonerne fra æggestokkene. Dvs. vævet vokser samtidig med livmoderslimhinden, men i modsætning til menstruationsblodet kan blødningen fra endometriosen ikke komme ud. I stedet bløder det ud i bughulen. Dette blod optages dog oftest i kroppen igen men der kan kommer en betændelseslignende tilstand i omgivelserne, og der kan dannes sammenvoksninger og arvæv. Alt dette kan give underlivssmerter, i starten oftest i forbindelse med menstruationen, men også mellem menstruationerne. Endometriose kan give kroniske smerter og nedsat fertilitet, hvis ikke det behandles.

Man inddeler endometriose i tre former eller typer:

  • På bughinden (“peritoneal” endometriose)
  • Som cyster på æggestokkene (“endometriomer”, endometriosecyster eller chokoladecyster)
  • Som indvækst i det underliggende væv (infiltrater/dybt infiltrerende endometriose)”